KYMMENEN FAKTAA JOULUPUKISTA

Lue alta kymmenen hauskaa nippelitietoa joulupukista!

  1. Joulupukin taru on lähtenyt liikkeelle 300-luvulla eläneestä piispa Pyhä Nikolauksesta, jonka nimestä (lat. Sanctus Nicolaus) tulee myös hahmon englanninkielinen nimitys Santa Claus
  2. Joulupukki-tarun esikuva Pyhä Nikolaus asusteli Myra-nimisessä kaupungissa, joka sijaitsi Anatoliassa, nykyisen Turkin alueella. Eli onko joulupukki siis alunperin Turkista kotoisin? Wau!
  3. Joulupukin asuinpaikaksi nimettiin vuonna 1869 pohjoisnapa Runoilija George Websterin toimesta. Suomessa Markus-setä kertoi Yleisradiossa 1927, että Joulupukki asuu Korvatunturilla Suomen Lapissa.
  4. Coca Cola-yritykselläkin on omat näppinsä pelissä siinä millaisena me tunnemme joulupukin nykyään! Vuonna 1931 Coca Cola halusi laajentaa markkinoitaan myös talviaikaan ja käynnisti ison mainoskampanjan, joka rakentui joulupukin ympärille. Joulupukki piirrettiin punanuttuisena muhkeapartaisena hahmona ja tällä mainoskampanjalla on ollut suuri vaikutus yleiseen käsitykseen joulupukin ulkomuodosta.
  5. Kaikki eivät rakasta joulupukkia! Saksassa ja Itävallassa alkoi vuonna 2006 "Kieltäkää joulupukki" -kampanja, sillä joulupukin koettiin vievän huomion pois joulun todellisesta sanomasta. Wienin joulumarkkinoilla pukkijulisteet ja -kuvat piti poistaa. Kampanjan järjestäjien mielestä joulupukki on kaupallinen ja Coca-Colan markkinamiesten luoma hahmo.
  6. Monien jouluperinteisiin kuuluu kirjeen kirjoittaminen joulupukille ja lähettäminen osoitteeseen: Joulupukki, 99999 Korvatunturi. Joulupukilla on melko kova kiire näiden kirjeiden lukemisessa, sillä joulupukki saa vuosittain yli puoli miljoonaa kirjettä yli 190 maasta.
  7. Joulupukki on yli 300 vuotta vanha! Joidenkin ulkomaalaisten lähteiden mukaan jopa 1749 vuotta vanha, mutta hän lakkasi laskemasta vuosia täytettyään 550.
  8. Joulupukki oli poikamies 1800 luvun puoliväliin saakka. Ensimmäiset tarinat joulupukin muorista tulivat julki vasta 1849 James Reesin tarinassa "A Christmas Legend".
  9. Miten joulupukki voi ehtiä joka paikkaan joulun aikana?! Tämä kysymys mietityttää monia. Kysyimme asiaa tontuilta, ja saimme vastaukseksi, että taustalla on joulun taikaa ja joulupukki osaa myös manipuloida aikaa aikarattaalla, jolla voi pysäyttää ajan jouluna.
  10. Vuonna 2020 koronatilanteesta johtuen moni ei välttämättä uskalla kutsua joulupukkia kotiin sisälle. Mutta ei hätää! Joulupukki ei ole jäänyt neuvottomaksi tässä tilanteessa vaan tarjoaa nykyää etäpukkipalveluita ja joulupukin kanssa voi viettää pienen session Teamsissä tai Zoomissa, tai pyytää etukäteen nauhoitettua videotervehdystä pukilta. Onpa kiva!